
Dosya: Nasıl Bir Gençlik?
Anadolu Öğrenci Birliği tarafından çıkarılan derginin ilk sayısında dosya olarak “Nasıl Bir Gençlik?” konusu ele alınıyor.
Gençliğin düşünce, edebiyat ve hareket içindeki birikimini yansıtmayı amaçlayan dergi okuyucularla buluştu.
Yazarlarının tamamı gençlerden oluşan dergi, güncel ve genel sorunlara gençliğin bakış açısının yansıtmayı, zamanın şahidi olarak gençlerin ne söylediklerini ortaya koymayı ve geleceği inşa etmek için yapılması gerekenleri ortaya koymayı ve Düşünce, Edebiyat ve Hareket olgularını birbirinden ayrılmaz birer parça olarak gören gençliğin sesi olmayı hedefliyor.
Sunuş Yazısı…
Selam ile,
Değerli Genç Arkadaşlar,
Söz insanın imanı, mesajı, dili, medeniyeti ve amelidir. Söz var eden sesler, harfler, heceler, kelimeler, cümleler, paragraflar, metinler insanın varlık mücadelesindeki konumunu ve değerini ifade eder. Her kelimesinde ufku, arayışı, derdi, hedefi, gücü, iradesi saklıdır. Sözünü tevhid hakikati eksenli olarak ortaya koyan Müslümanlar sözün değerini en iyi takdir edenlerdir.
Anadolu Öğrenci Birliği olarak okulumuza, arkadaşlarımıza, ailemize, mahallemize, şehrimize, ülkemize ve dünyaya söyleyecek sözü olan bir hareketiz. Bu sözler fıtratımızdan, vermiş olduğumuz sözden, yüklenmiş olduğumuz emanetten, verilmiş olan kulluk görevimizden, vahyin diriltici nefesinden kaynaklanmaktadır.
Söyleyecek sözü olan hareket olarak; bunu ailemizle, birbirimizle, okul arkadaşlarımızla, konuşamadıklarımızla, hocalarımızla, toplum ile paylaşmak istiyoruz. Bu paylaşımın bizlere yüklediği sorumlulukların bilincindeyiz. Düşüncede, edebiyatta ve harekette söyleyecek sözlerimizi konuşalım, yazalım ve paylaşalım. Bu dergi bu iradenin ve derdin ürünüdür.
Düşüncede Gençlik, diyoruz. Çünkü genç, büyük bir anlam yolcusudur ve düş kurabilendir. Anlam yolculuğunda yeryüzündeki şahitliğinin anlamını idrak etmenin peşindedir. Soru, merak, araştırma, okuma, konuşma, paylaşma çabaları ile düşünceyi inşa eder. O genç ki, düşlerinde insanı, hakikati, erdemi, güzelliği ve anlamı görebilendir. Aklı ve kalbi ile birlikte akleden kalbi oluşturarak gerçeğin peşindedir ve izindedir. İstedik ki gençlik olarak zaman ve mekânı kuşatan düşüncelerimizi yazalım ve paylaşalım.
Edebiyatta Gençlik, diyoruz. Öncelikle sözün edebini kuşanarak, güzelliğini yansıtarak, hakikatine iman ederek sözlerimizi söyleyelim diyoruz. Mesajın saklı olduğu cümleleri hikâye, deneme, şiir ile anlatalım. Edebi ifadesi güçlü olan metinler her daim insanlığın aklındaki- gönlündeki yerini korumayı başarmıştır. Sözün en güzelini söyleyebilme gücümüzü edebiyat metinleri üzerinden anlatalım istiyoruz.
Harekette Gençlik, diyoruz. Sözlerini yani davetini, dirilişini sadece kendisiyle değil tüm insanlık ile paylaşmak ve bunun pratiğini düşünen genç için hareket zorunludur. Tevhidi, adaleti ve özgürlüğü yaşamak ve yaşatmak için mücadele etme zorunluluğundan dolayı hareket etmekten başka yolu yoktur. İman- söz ve salih amel- hareket birlikteliği bizi kurtuluşa götüreceğine inanmaktayız. Gençliğin hareket tecrübesini paylaşması ve birbirinin hareketine destek sunması ve güç vermesi kaçınılmazdır. Anadolu Öğrenci Birliği olarak düşünce, edebiyat ve hareket birlikteliğini en iyi şekilde sağlayarak ancak gerçek bütünlüğü sağlayacağımıza inanıyoruz. İsmiyle müsemma olarak Anadolu’nun dört bir yanından genç arkadaşlar bu dergiye söz verdiler, sözlerini emanet ettiler. Artık okuyucu olarak bu emaneti olarak devralmış bulunmaktasınız. Bu sözlere, söz ve anlam katarak daha güzelini söyleyeceğinize inanıyoruz.
Bu derginin sayfaları o sözlerinize açıktır. Bekliyoruz.
Düşünce, edebiyat ve hareket dolu bir hayat dileğiyle yeni sayıda buluşmak üzere Allah’a emanet olunuz.
İÇİNDEKİLER:
Ey / Siraç Batur
Bir Gençlik Hayali… / Abdullah Sığınç
‘Öz’ün ‘Gür’ Devri / Harun Şahin
Yusuf Olmak / Zeynep Zehra Ayaz
Mahkûm / Göksel Polat
Gençliği Bekleyen Tehlike! Popüler Kültür Ve Kültürel Emperyalizm / Yusuf Emre Akyol
‘Odalar’da Kalmasın! / Zehra Büşra Öztürk
Çağın Mekkesi’nde Müslüman Genç / Zafer Hırslı
Seküler Dünyada Müslüman Genç Olmak / Muhammed Azdir
Röportaj: Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan İle
Nasıl Bir Gençlik Dosyası İçin Konuştuk / Firdevs Aytaç
Yangın Tozu / Ayşe Sena Erdim
Gençliğin ‘En Büyük’ Sorunu / Süleyman Karaca
Yıldızlara Sarılanlar / Emrah Yılmaz
Büyük Adımlar / Mustafa Acu
Umuda Sözüm / Muhammed Niyazi Dağ
Ben Bir Filistinli Çocuğum / Emrah Akkan
Gerçekliğin Kendi Gerçekliği / Umut Aras
Gençliğin Enerjisine Ergenlik Gölgesi / Şeyma Bulut
Sen Unutma Genç Kardeşim! Biz Unutsak Bile… / Ahmet Yasin Kocamaz
Gençliğe Yol Haritası / Mahmut Demir
Ziyan Bekleyiş / Büşra Sümeyya Şenyurt
İslâmi Mücadeledeki Sorunları Gündemleştirme / Sena Hatun
Hadisin Kur’ân’a Arzı Üzerine Bazı Mülahazalar / Zakir Demir
Geçmişi Dönüştürmek / Gazel Sürgül Yolaçan
Üç Hayalet / Burak Çavuş
Tatlı Durgun Suyum / Dilruba Aslan
Hiç Düşünmüyor Musunuz? / Sezer Turgut
Ağacıma… / Zehra Aldemir
Vasiyetimdir! / Kenan Başeğmez
Nebevi Bir Eylem Davet / Musab Erkuş
Hamburger Medeniyeti / Ahmet Tarık Doğu
Taare Zameen Par / Zehra Betül Doğu
Özgürlük Yazarları / Zinet Ergin
Anadolu Öğrenci Birliği Etkinlikleri
Yönetim Adresi:
Ali Kuşçu Mh. Hulusi Noyan Sk. No:11/2
FATİH/İSTANBUL
İletişim
Telefon: 0.212. 534 13 78
e-posta: aobgenclikdergisi@gmail.com
Twitter: @anadoluogrenci
Facebook: Anadolu Öğrenci Birliği